fredag 9 januari 2009

Hej allihopa

Idag håller jag på att göra hummus. Det ska bli gott, det var längesedan...
Mitt inlägg idag handlar dock inte om hummus, eller någon annan mat heller för den delen.
Det här är inte avsett att vara någon politisk blogg eller någon "rädda-världen-blogg", men ibland kan man inte låta bli att bli berörd.

Sedan julhelgen är det krig i Gaza. Visst, somliga bemöter dom orden med att det alltid är krig i Gaza. Äsch, jag skriver inte här för att älta om vem som är skyldig, vem som har rätt att gripa till våld eller vilket land/förbund som borde gripa in och hur. Det jag vill förmedla idag är följande:
Två sidor är i konflikt med varandra. Civilbefolkningen lider skada och död på båda sidor, palestinierna har haft flest döda/skadade, men vem kan mäta lidande?
Israelerna har ett utvecklat och fullt modernt sjukvårdssystem, Palestiniernas sjukvårdssystem är... ja... ansträngt.
Röda korset tillhandahåller ambulanser i Gaza. Innan konflikten trappades upp fanns det 45 ambulanser där. 7 av dessa har förstörts av israelisk eld. Ambulanserna är av oerhört stor vikt för att kunna rädda livet på de som skadas av förlupna kulor, raketer och granatattacker.
Röda korset, Sverige, har påbörjat en insamling för att skicka 10 nya ambulanser till Gaza. Kostnaden beräknas landa på 5 miljoner kronor. Idag bidrog jag med 150 kr.

Människor skadas i krig, människor dör, 10 ambulanser ändrar inte det faktumet. 10 ambulanser får inte heller någon av sidorna att lägga ner sina vapen och kramas i försoning.
Men, för att nå försoning måste man förlåta. Och att förlåta att fienden skadat din syster, son eller mamma är lättare än att förlåta en fiende som för evigt berövat dig någon du älskar...

Det är en jävla skillnad på att hamna sjukhus och att dö. Dessa ambulanser är en del av den skillnaden.

Inga kommentarer: